Verwacht het goede
‘Als ik toch niet had geloofd dat ik de goedheid van de Heere zou zien in het land van de levenden, ik was vergaan. Wacht op de Heere, wees sterk en Hij zal uw hart sterk maken; ja wacht op de Heere’ Ps. 27:13,14
De situatie van deze wereld was al niet rooskleuring (denk maar aan de klimaatproblemen), door de coronacrisis is het nog een graadje erger geworden. In de nieuwsberichten komen alarmerende berichten over de duur en vooral over de gevolgen van deze crisis, zodat je gerust mag spreken van voor en na de coronacrisis. Het zou dan ook voor de hand liggen dat we (net als veel christenen vandaag) de situatie vandaag proberen bijbels te duiden, al dan niet in eindtijdperspectief, ons te waarschuwen voor toekomstige ontwikkelingen en hoe onze houding daarin moet zijn en ons juist voor te bereiden op het niet-goede.
Toch kies ik ervoor om te vertrekken vanuit verwachting. De eerste christenen waren Maranatha-christenen, dat wil zeggen: ze verwachtten de komst van de Heer in hun tijd. Deze verwachting is in de geschiedenis wat op en neer gegaan, maar gelukkig vandaag is deze verwachting, zij het wel op diverse manieren, sterk levend.
Maar zou je zeggen, net als mensen in de Petrusbrief, we zijn 2000 jaar verder. Heeft het zin dat we elke generatie leren uitzien naar de komst van Jezus, terwijl die toch nog steeds niet heeft plaatsgevonden? Welke waarde heeft dat verwachten dan?
Ik denk dat we vaak een verkeerd beeld hebben bij het verwachten van de wederkomst en wat gelovigen hierbij ervaren hebben. Ten eerste moeten we zien dat deze verwachting samenging met het verwachten van het koninkrijk. De doorbraak van Jezus regering ‘hier op aarde, zoals in de hemel’. Ten tweede dat de verwachting van het komen van Jezus effect heeft op het heden waar wij nu in leven. Hij is nu al de komende. Verwachting is altijd tweeledig ‘Kom vestig uw rijk op aarde, maar ook kom in mijn leven en in de situatie hier en nu. Als Johannes zegt in Openb.1:4 ‘Hij die is, Hij die was en Hij die komt’ (tegenwoordige tijd) i.p.v. Hij die zijn zal, zegt hij eigenlijk ‘Hij die komende is’. Hij is nu al aan het komen. Jezus is niet afwachtend, want zijn rijk is reeds op aarde gevestigd. De God die was en die is, is ook Degene die aan het komen is. Hij is reeds onderweg naar ons. En vanuit deze dubbele verwachting wil ik jullie inspireren om in deze spanningsboog te gaan staan.
Wat is verwachten:
Definitie: Er gaat in de toekomst iets positiefs gebeuren voor mij (beter het komt naar mij toe, het ligt klaar voor mij). Iets dat beter is dan het heden, iets waar ik heel diep naar verlang en wat bij mij past. Vanuit deze tekst uit Psalm 27: 13,14 wil ik een zevental opmerkingen maken
- ‘Als ik niet had geloofd de goedheid van de Heer te zien in mijn leven’. Blijkbaar mag je dat verwachten. Sterker nog, voor de dichter zou het een ramp zijn geweest, als hij dat niet had verwacht. Gods goedheid in ons leven verwachten is de kern van ons geloofsleven. God is goed en wil zijn goedheid aan ons laten zien in allerlei grote en kleine dingen. God is een Vader. Het gaat niet in de eerste plaats om gehoorzamen, maar om hun relatie. Als we Hem verwachten versterken we onze relatie met Hem.
N.B. het goede verwachten doen we altijd, al is het stiekem van onszelf of van de overheid of van het toeval. God wil echter dat we het voortdurend van Hem verwachten.
-
Het zegt ook iets over onze verantwoordelijkheid. Wij hebben een aandeel in Gods plan met ons leven, namelijk het goede verwachten. Hij heeft iets goeds voor ons en wij mogen er naar uit zien. En dat niet occasioneel maar voortdurend Dan. 12:2, Ps. 25:5 ‘de hele dag’. Door te verwachten gaan we ook ervaren. Je kunt ook niet verwachten en als er dan goede dingen zijn dan merk je het misschien niet eens op, zegt Jeremia (Jer. 17:5-9). Maar als je verwacht zie je achter het cadeau ook de Gever. Er is Iemand die mij goed gezind is. Het goede is dus geen toeval, maar bedoeld.
-
Deze positieve verwachting verandert ons. Het maakt ons hart sterk. Verwachten maakt ons standvastig, volhardend, focusgericht en moedig. Hoopvol verwachten is het sterkste middel om te groeien. We worden andere mensen: niet door ons best te doen maar door Jezus te verwachten.
-
Verwachting maakt je jonger en geeft je jeugdige energie. Jesaja 40:31 ‘Wie de Heere verwachten, zullen hun kracht vernieuwen’. Ze zullen hun vleugels uitslaan als arenden en ze zullen lopen zonder moe te worden.
-
Verwachting is een voortdurende bron van geluk waaruit al het andere voortvloeit. Spr. 13:12 ‘een vervuld (letterlijk: een komend) verlangen is een boom des levens’. Verwachting van het goede is niet iets bijkomends of een gevolg van je christelijk leven het is de wortel van alles. De resultaten van je leven hangen ervan af. Lees ‘s morgens de Bijbel met verwachting dat er iets goeds naar je toe gaat komen.
-
We verwachten niet alleen dat God goede dingen geeft, maar dat God goede dingen geeft. We verwachten de Heer zelf. Het gaat niet om de geschenken maar om de Gever zelf. Het is fijn om goede dingen te ervaren maar het is nog fijner om de persoon te leren kennen die jou graag goede dingen willen geven.
-
Waarom zou je het goede verwachten? Want schuld en minderwaardigheidsgevoel halen ons telkens weer in. Wie zijn wij dat God persoonlijk naar ons zou omzien? Als we getuigenissen van anderen horen kunnen we ons dat goed voorstellen, maar voor ons? We voelen ons zo tekortschieten en hebben het gevoel dat we nog zo’n lang weg moeten afleggen. Maar dan heb ik een prachtige tekst voor je uit Jes. 26:12 Heer, U zult voor ons vrede beschikken, want …… AL ONZE ZAKEN HEBT U OOK VOOR ONS IN ORDE GEBRACHT In een andere vertaling ‘Want ook ons eigen werk hebt u voor ons verricht’. Op Golgotha heeft Jezus alles voor ons in orde gebracht en elke zegening die wij ontvangen is gevolg van dit op orde brengen door Jezus. Als wij samen het Heilig avondmaal vieren, vieren wij het verbond. Een verbond waar één partij alle kosten op zich heeft genomen en garant staat voor de uitkomst. De grond en zekerheid waarop wij mogen verwachten dat God goed voor ons is, is Golgotha. Daar heeft God bewezen hoeveel Hij van ons houdt, zegt Paulus.
Ik wens je een heel bijzondere week toe waar je verwachting naar wat God gaat doen steeds sterker wordt, zodat je er ook anderen mee kunt inspireren.
Gerrit Houtman, mei 2020