PASEN 2020 - God laat je niet in de steek

Heb jij je wel eens in de steek gelaten gevoeld? Het gevoel dat de zorg en aandacht van anderen waar je op altijd rekende onverwachts wegviel? Persoonlijk herinner ik mijn eerste dag op de kleuterschool als in de steek gelaten. Later weer toen ik als kind met vreemden mee moest naar de andere kant van het land voor een verblijf in een gezondheidsoord. Hoewel het op dat moment niet leuk was, overleef je dit soort ervaringen wel. Dieper gaat het, als in je later leven je lief je dumpt, een intieme vriend of je partner je in de steek laat of verraad aan je pleegt of je vertrouwen beschadigt. En dat zo de zekerheden van het geliefd zijn en de moeite waard zijn opeens niet meer gelden. Als je dan niet aantal vrienden hebt, die het wel met jou zien zitten en je trouw blijven, kan je mentale gezondheid er diep door gekraakt worden.

De ervaring van in de steek gelaten te worden toont aan, dat we allemaal een enorme behoefte hebben aan onvoorwaardelijke liefde, acceptatie, hechting, trouw en genegenheid. Graag gezien worden of verliefdheid is niet alleen een leuke ervaring: ze geven ons de hoop dat dit blijvend is en versterken het verlangen in ons dat we op deze persoon mogen blijven rekenen (‘for ever’). De hoop dat we een veilige plek bij iemand hebben en we ons voor altijd bij hem of haar geborgen mogen voelen.

Nu een heel andere vraag. Heb jij je wel eens in de steek gelaten gevoeld door God zelf? Een moment dat het lijkt dat alles zich tegen jou keert en er geen enkel gebed verhoord wordt? Dat de vijand je meer nabij lijkt dan de steun van God zelf? Dat je de geborgenheid die je tot dan kende volledig kwijt bent? Veel christenen uit de kerkgeschiedenis hebben zulke momenten gekend en gelukkig hebben ze ons daarvan zoveel getuigenissen nagelaten dat we het kunnen herkennen in ons leven en we vertrouwen mogen blijven hebben, dat ook in het dal van de schaduw van de dood Hij er toch is.

Nu zul je zeggen, wat heeft dit met Pasen te maken?

Als Jezus vlak voor zijn lijden en sterven staat, neemt Hij afscheid van zijn discipelen. Hij bereidt ze voor en laat ze zien wat er gaat gebeuren. Meer nog Hij bemoedigt ze met te zeggen dat ze Hem terug zullen zien na drie dagen. In dit afscheid gebruikt Jezus een heel mooie zin: ‘Ik zal jullie niet als wezen achterlaten’ (Joh.16:18). Hij gebruikt een woord dat naar een gevoel verwijst dat wij ook wel kennen, zeker als je door iemand in de steek bent gelaten: verweesd, alleen, op je zelf teruggeworpen, niemand die het voor je opneemt. Maar dieper nog, ‘Verweesd zijn’ verwijst naar een heel kwetsbare plek diep in ons: je een klein hulpeloos, verlaten kind voelen, dat geen enkele hoop ziet.

Jezus voelt dat aan, en wil er alles aan doen om dat gevoel weg te nemen. Hij zegt als het ware: Ik wil niet dat jullie dat gevoel hebben van hulpeloos alleen achtergelaten te zijn. Ik ga even weg, maar Ik kom terug en jullie zullen een blijdschap ervaren die nooit meer weggaat.

Pasen is de opstanding of de verrijzenis van Jezus, na drie dagen stond Hij op uit het graf. Nee, zijn opstanding was niet bedoeld om de wereld te tonen hoe sterk of machtig Hij is. Nee, hij heeft zich niet getoond aan Pilatus, Herodus, Kajafas of een van de andere vijanden. Hij openbaarde zich alleen aan zijn vrienden. Hij wist dat ze zich hopeloos, ellendig, verlaten en in de steek gelaten zouden voelen. Sterker nog, ze zouden het gevoel hebben dat dit allemaal nog hun eigen schuld was. Zij hadden Hem immers in de steek gelaten toen Hij gevangen werd genomen en niemand van hen had het voor Hem opgenomen, ondanks alle mooie beloften die ze hadden gedaan. Opgestaan voor ons

In Hand 10:40 zegt Petrus, dat God Jezus heeft opgewekt om aan ons te laten verschijnen. Hij is teruggekomen als een herder, om de uit elkaar gejaagde kudde weer bijeen te halen. En iedereen moest Hem weer ontmoeten, allereerst de vrouwen, daarna de discipelen en zelfs Petrus die Hem verraden had en voor Thomas kwam Hij speciaal nog een keertje terug. Uitvoerig nam Hij de tijd om hen allemaal te ontmoeten en te bemoedigen zonder een enkel verwijt. Paulus zegt dat er zelfs een ontmoeting heeft plaatsgevonden met 500 broeders tegelijk. Misschien dat zo de meeste volgelingen Hem na zijn opstanding persoonlijk gezien hebben. Die tijd heeft Jezus gebruikt om hen te bemoedigen, te tonen dat de dood geen einde is en hen voor te bereiden op hun taak en op de komst van de Heilige Geest.

Maar Paulus zegt echter nog iets interessants. Hij zegt dat Jezus gekomen is om zijn volgelingen rechtvaardig te verklaren (Rom. 4:25 en II Kor. 5:21). Nu daar was eigenlijk geen enkele reden voor, want ze hadden allemaal gefaald en Hem allemaal in de steek gelaten. Maar misschien was dit nu juist de reden. Opstanding betekent dat Jezus tegen losers, mislukkelingen, lafaards en zwakkelingen zegt: jullie zijn nu rechtvaardigen, goede mensen, betrouwbare mensen, geschikt voor een hoge roeping. Niet vanuit jullie zelf, maar je hebt het als een cadeau. Ik heb ervoor gewerkt en jij krijgt het van mij. Gratis en je kunt er niets voor doen.

Pasen voor jou

Veel van onze zekerheden zijn door de coronacrisis weggenomen en niemand kan voorspellen hoe de toekomst eruit gaat zien. Maar net als bij de discipelen zegt Jezus tegen jou: de zekerheid die ik je geef is: Je bent goed, rechtvaardig, integer, betrouwbaar en eerlijk. Waarom zegt Hij dat? Waarom zegt Hij niet dat de toekomst er goed voor je uitziet. Dat de weg voor je openligt en je veel kansen krijgt, je succes zult hebben en dat Hij je zal beschermen enz. enz. enz. Nee, de zekerheid die Hij je geeft ligt in jouw goedheid, je karakter, je identiteit. Waarom? Omdat de duivel er alles aan zal doen om je een slecht gevoel over jezelf te geven. Hij zal je confronteren met je tekorten, beperkingen, mislukkingen en al je zonden. Hij zal je zo negatief over jezelf laten denken dat je de genade en de liefde van Jezus niet meer ziet en je je totaal verlaten voelt.

Gelukkig is Jezus er dan om de stem van de vijand te ontmaskeren en je een diep gevoel van genade en vrede te geven en te laten zien dat er vaste grond voor je leven is: je bent een nieuwe schepping met volledige gerechtigheid en een volmaakt karakter.

Belofte

Ik wil eindigen met de belofte van Jezus die zegt:‘Ik zal je beslist niet loslaten en je nooit in de steek laten’ (Hebr.13:10) Is dat niet het mooiste dat we vandaag met Pasen nodig hebben?

Posted in Preken on Jun 02, 2020.